Ons ontbijt bestaat doorgaans uit koolhydraten , zoals muesli en (volkoren) brood, om ons energie te geven. Glucose (grondstof van koolhydraten) vormt namelijk de primaire energieleverancier van ons lichaam en onze hersenen. Nochtans demonstreert een koolhydraatrijke maaltijd bij de lunch meteen negatieve effecten, namelijk een slaperig gevoel en mentale dip.
Koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel en serotonineniveaus in de hersenen. Als gevolg van het verhoogde bloedsuikergehalte, wordt insuline afgescheiden. Meer info: Insulinegevoeligheid
Serotonine is de neurotransmitter voor ontspanning en welzijn. Als zodanig zijn koolhydraten ideaal als onderdeel van avondeten om onze slaapkwaliteit te bevorderen, maar niet noodzakelijk gedurende de dag.
Eiwitrijk ontbijt
Je opteert beter voor een combinatie van hoogwaardige dierlijke eiwitten (20-25 gr) en gezonde vetten. Het vlees/de vis zorgt voor een langzame en gestage stijging van de bloedsuikerspiegel, de nodige eiwitten fungeren als bouwstenen voor spierweefsel en verzadiging om hongergevoel tegen te gaan. De gezonde vetten houden de bloedsuikerspiegel stabiel gedurende een langere periode.
Dit draagt bij aan een ideaal dieet of gezond voedingspatroon:
dieet: calorisch deficit aanhouden (meer info: Calorisch deficit )
insulinegevoeligheid verbeteren
hongergevoel vermijden