Mythe ontkracht: traag metabolisme & metabolische schade

,
Metabolisme

“Ik moet meer moeite doen om gewicht te verliezen vanwege mijn traag metabolisme.”

Iedereen heeft dit al eens moeten aanhoren, maar klopt dit ook effectief?

Minimale verschillen

Donahoo en collega’s hebben deze bewering onderzocht in hun review van 2004 en concludeerden dat de variatie in basaalmetabolisme slechts 5-8% bedraagt.

Praktisch gezien betekent dit dat voor een bepaald lichaamsgewicht, het onderlinge verschil in energieverbruik voor vitale lichaamsfuncties 60-150 calorieën per dag is. Dit betekent dat het idee achter het hebben van een “traag metabolisme” voor het grootste deel foutief is.

Blijkbaar is de grootste factor op vlak van energieverbruik, wat de grootste voorloper zou zijn voor gewichtstoename, non-exercise activity thermogenesis (NEAT). Dit is de verbruikte energie door niet-sportgerelateerde activiteiten zoals wandelen, poetsen enzovoort.

Sommigen hebben inderdaad meer moeite met gewichtsverlies, maar hun “traag metabolisme is niet de oorzaak.”

Vetverbranding

Metabolisme

Als het gaat om gewichtsverlies of -toename, spreken we grotendeels over cijfers. Te veel voedsel en een beperkt energieverbruik zorgt ervoor dat je in gewicht (of het nu vet-, spiermassa of beiden is) bijkomt. Het tegenovergestelde geldt ook.

Dit is enorm vereenvoudigt, maar voor het grootste deel is dit hoe het werkt;

Basaalmetabolisme (BMR) + thermisch effect van voedsel (TEF) + NEAT = dagelijkse energiebehoefte

NEAT

Het basaalmetabolisme vertegenwoordigt ongeveer 60% van jouw totale dagelijkse energiebehoefte. Het thermische effect van voedsel (de hoeveelheid calorieën die nodig zijn om voedsel te verteren) vertegenwoordigt ongeveer 10-15% van jouw energiebehoefte.

De rest van jouw behoefte is afhankelijk van hoe actief je bent in zowel opzettelijke vormen van beweging als NEAT (normale levensactiviteiten zoals schoonmaken, winkelen, wandelen enzovoort).

NEAT kan zowel instaan voor 15% van de dagelijkse energie-uitgave bedragen bij sedentaire mensen als tot 50% bij zeer actieve personen. Dit is de reden waarom NEAT zo’n grote invloed kan hebben op vlak van lichaamsgewicht.

Basaalmetabolisme

NEAT

NEAT, of Non-Exercise Associated Thermogenesis, omvat alle dagelijkse niet-sportgerelateerde beweging. Dit kan gaan van wandelen naar de winkel tot het nemen van de trap en alle andere vormen van beweging die je niet opzettelijk uitvoert (dus niet joggen of dergelijke). NEAT lijkt de sleutel te zijn tot onze verschillen in metabolisme.

In principe verklaart NEAT bijna alle variabiliteit in de stofwisselingsgraad wanneer we mensen van dezelfde grootte vergelijken die hetzelfde trainingsprogramma uitvoeren. Het idee dat sommigen geboren worden met een veel sneller rustmetabolisme is gewoon niet waar.

Studies concludeerden dat ons beroep één van de grootste determinanten is van NEAT. Er is een reden waarom bouwvakkers over het algemeen niet zwaarlijvig zijn, terwijl mensen met een kantoorjob vaak kilo’s bijkomen zonder hun voedingspatroon te wijzigen.

Het sedentaire leven van de moderne mens hangt natuurlijk sterk samen met het gebrek aan beweging van veel mensen. Wie een kantoorbaan heeft en met de auto naar het werk gaat en bij thuiskomst op de bank neerploft, zal weinig beweging krijgen.

Stofwisseling

Andere factoren

Massa

Slanke, kleine mensen hebben bijna altijd lager rustmetabolisme. Er is letterlijk minder van hen om in rust te verbranden. Als gevolg hiervan hebben grotere personen meestal een hoger metabolisme dan kleinere leeftijdsgenoten.

Spiermassa

Maar verheug je nog niet. Het is niet enkel extra gewicht dat het metabolisme bevordert. Spiermassa heeft een groot effect op het totaal aantal verbrande calorieën doorheen de dag. Als twee personen met hetzelfde gewicht worden vergeleken, zal de persoon met de grotere hoeveelheid spiermassa over het algemeen een snellere stofwisseling hebben.

Dit is slechts één van de redenen waarom het belangrijk is om elk programma voor gewichtsverlies te koppelen met een onderbouwd trainingsplan. Onderzoek heeft aangetoond dat de extra spiermassa kan helpen bij het versnellen van gewichtsverlies tegenover enkel aangepaste voeding.

Metabolische schade

“Schaadt (crash)diëten ons metabolisme?”

Ondanks wat je misschien hebt gehoord, zal (drastisch) gewichtsverlies zal jouw stofwisseling niet “beschadigen”, maar als gevolg van de aanpassingen die je lichaam ondergaat in verband met vetverlies (om dat vetverlies te voorkomen), zal het energieverbruik altijd lager zijn bij diegenen die een significante hoeveelheid gewicht verloren hebben tegenover mensen die altijd slank geweest zijn.

Concreet:

Gewicht verliezen en het nadien behouden gaat gepaard met onder andere adaptieve metabolische, neuro-endocriene en autonome veranderingen. Deze wijzigingen leiden tot een verminderd energieverbruik – ongeveer 5-10 procent minder (of tot 15 procent in extreme situaties) – dan wat theoretisch zou worden voorspeld op basis van het nieuwe gewicht.

Helaas zal iemand die gedieet heeft, als gevolg van deze adaptieve reactie, dus vaak 5-15 procent minder calorieën per dag nodig hebben om zijn/haar gewicht en niveau van lichamelijke activiteit te onderhouden dan iemand die steeds moeiteloos op dat gewicht gestaan heeft.

We weten niet hoe lang dit verlaagd energieverbruik duurt. Studies hebben aangetoond dat het ongeveer 7 jaar na het gewichtsverlies kan aanhouden (7 jaar is zover het bestudeerd is). Dit betekent waarschijnlijk dat het permanent of tenminste volhardend is.

Dit alles verklaart waarom sommige mensen veronderstellen dat ze hun metabolisme “beschadigd” hebben door herhaald te diëten. In plaats daarvan zijn hun lichamen gevoeliger geworden voor verschillende hormonen en neurotransmitters. Hun metabolisme is lager dan voorspeld door verschillende vergelijkingen en berekeningen.

Conclusie

Het belangrijkste punt bij dit schrijven is het verdrijven van de mythe dat sommige mensen een magisch metabolisme hebben, terwijl anderen met het omgekeerde te kampen hebben. De realiteit is dat sommige mensen meer bewegen dan anderen en dat kan gedeeltelijk door genetica bepaald worden. Ongeacht jouw genen kan je nog steeds jouw metabolisme verhogen door middel van beweging en sport.

Het is belangrijk om te onthouden dat er twee manier van denken zijn die we in het leven kunnen hebben: een starre ingesteldheid of een flexibele ingesteldheid.

Wanneer we kiezen voor een ​​starre manier van denken, geloven we dat we slachtoffers zijn van omstandigheden buiten onze controle om, zodat we ons hier best bij neerleggen.

Als we kiezen voor een ​​flexibele manier van denken  te hebben, erkennen we dat we in grote mate controle hebben over onze eigen resultaten in het leven. In plaats van te klagen over een ‘traag metabolisme’, kiezen we ervoor om meer te bewegen en onze voedingsgewoonten te veranderen.

Onderzoek is immers vrij duidelijk dat, hoewel sommige mensen minder aanleg hebben om overgewicht te hebben, bijna iedereen in staat is om vet te verliezen door middel van voeding en lichaamsbeweging.

De overgrote meerderheid van de mensen die klagen over hun traag metabolisme, hebben helemaal geen stofwisselingsprobleem. Ze hebben een bewegingsprobleem. Namelijk een gebrek aan beweging. Een doordachte aanpak voor gewichtsverlies en -controle bestaat niet enkel uit trainen en de rest van de dag in je zetel zitten.

— EnCORE Coaching – Personal trainer Waasland —

Bronnen:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *