koude douche

6 redenen om elke dag een koude douche te nemen

Neem koude douches op in jouw dagelijkse (ochtend)routine indien je optimaal van de voordelen wil genieten.
Bouw de duur en intensiteit geleidelijk op. Als je geen ervaring hebt met koude douches, kan je starten met een gewone douche de laatste 30 seconden eindigen met koud water. Je zal merken dat jouw tolerantie aan de kou snel toeneemt.

Een koude douche kent meerdere voordelen voor lichaam en geest. Koude douches bevorderen onder andere jouw bloedcirculatie, maar helpen jouw zenuwstelsel ook om stress beter te beheersen en wilskracht op te bouwen.

Voordelen

 • Verminderde stressniveaus

Regelmatig koude douches nemen, legt een kleine hoeveelheid stress op jouw lichaam, wat leidt tot een proces dat ‘hardening’ genoemd wordt. Dit betekent dat jouw zenuwstelsel geleidelijk went aan het omgaan met matige stressniveaus. Het verhardingsproces helpt je om het hoofd koel te houden wanneer jij je nogmaals in een stressvolle situatie bevindt.

Uit onderzoek werd geconcludeerd dat deze adaptieve reactie op herhaalde oxidatieve stress de tolerantie voor omgevingsstress verhoogt.

 • Depressie tegengaan

Koude douches (en ijsbaden) kunnen de afgifte van noradrenaline verhogen, een hormoon en neurotransmitter dat kan helpen bij depressie en werkt om je te kalmeren. Het heeft invloed op jouw humeur, waakzaamheid, focus en aandacht.

Het koude water veroorzaakt bij wijze van spreken een golf van neurotransmitters om de gemoedstoestand te verbeteren, waardoor jij je gelukkig voelt. Uit onderzoek wordt geconcludeerd dat een koude douche een grote hoeveelheid elektrische impulsen van de perifere zenuwuiteinden naar de hersenen zal sturen, wat een effect kan hebben op het tegengaan van depressie en neerslachtigheid.

 • Hogere alertheid

Koude douches wekken jouw lichaam, verhogen tijdelijk de stofwisseling en zorgen voor een hogere staat van alertheid. De koude stimuleert een diepere ademhaling, waardoor het CO2-niveau doorheen het hele lichaam wordt verlaagd. Koude douches houden je dus de hele dag klaar en gefocust.

 • Meer wilskracht

Er is een sterke geest nodig om de kou gedurende een langere tijd te doorstaan. Door koude douches in jouw dagelijkse routine op te nemen, versterkt je jouw wilskracht, wat vele aspecten van het dagelijks leven ten goede komt.

 • Verbeterde bloedcirculatie

Als we denken aan de voordelen van een koude douche, denken we zelden aan cardiovasculaire circulatie, maar het is één van de meest cruciale componenten voor onze algehele gezondheid en ons welzijn.

Wanneer je overschakelt van warm naar koud water, stroomt jouw bloed van de huid naar de inwendige organen. Het verhogen van de algehele bloedcirculatie kan bovendien helpen om hypertensie en verharding van slagaders te voorkomen.

 • Verbeterde lymfecirculatie en immuunsysteem

Naast het bloedvatenstelsel, bevat ons lichaam ook een lymfestelsel. Het lymfestelsel is een netwerk van vaten die door het hele lichaam lopen en twee belangrijke functies kent:

 • Het verwijderen van afvalstoffen uit de cellen. Lymfevloeistof is in de regel zuurstof arm, koolstofdioxide rijk en bevat veel afvalstoffen van de cellen. Het lymfestelsel helpt je lichaam in wezen om zichzelf te reinigen. Je lymfeklieren zijn een soort zuiveringssysteem dat ervoor zorgt dat afvalstoffen uit het lymfevocht worden gefilterd.
 • Afweer tegen infecties. De lymfeklieren bevatten witte bloedcellen die infecties helpen bestrijden. 

Onderdompeling in koud water zorgt ervoor dat de lymfevaten samentrekken, waardoor er lymfevloeistoffen door jouw lichaam worden gepompt en afvalstoffen afvoeren.

Wetenschappelijke studies hebben reeds aangetoond dat het nemen van een koude douche de hoeveelheid witte bloedcellen in jouw lichaam verhoogt. Deze bloedcellen beschermen je lichaam tegen ziektes.

Koude douches zullen de witte bloedcellen activeren, welke ongewenste stoffen in de vloeistof aanvallen en vernietigen. Het is een soort domino-effect: het koude water verhoogt het metabolisme en beïnvloedt het lymfestelsel, wat op zijn beurt het immuunsysteem beïnvloedt.

Regelmatige, intense periodes van blootstelling aan extreme kou kunnen de immuunfunctie op lange termijn verbeteren.

Praktische richtlijnen

 • Start eerst met een warme douche

Start jouw douche op de gebruikelijke, comfortabele temperatuur en eindig koud. Tel indien nodig af als mentale voorbereiding,  maar als je eenmaal op nul bent, draai je aan die doucheknop.

 • Begin met babystapjes

De beste manier om een ​​nieuwe gewoonte aan te leren, is door geleidelijk op te bouwen. Als uiteindelijk doel zou je aan het einde van elke douche minimaal twee minuten koud water moeten kunnen tolereren.

Je kan de eerste keer beginnen met slechts 10 seconden en vervolgens elke dag met 10 seconden toevoegen. Bouw gerust langzaam op, maar houd dit wel steeds vol.

 • Controleer jouw ademhaling

Dit is de uitgelezen kans om jouw ademhalingsoefeningen te implementeren en jouw ademhaling te controleren. Door langzaam en diep adem te halen, kan je jouw hartslag vertragen en de koude mentaal beter verdragen.

 • Geef het twee weken een kans

Hoe vaak proberen we iets één of twee keer en geven we het op voordat het echt de kans krijgt om te werken? Als je dit een kans wil geven, verplicht jezelf er dan toe om het minimaal twee weken vol te houden. Zelfs door langzaam te op te bouwen en iedere dag 10 seconden toe te voegen, heb je tegen die tijd de beoogde duur van twee minuten bereikt.

Hoewel twee weken niet genoeg tijd is om er effectief een gewoonte van te maken, is het lang genoeg om voor jezelf te bewijzen dat je het kunt en om de positieve effecten te ervaren.

– EnCORE Coaching – Personal training Lokeren –

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven