Verborgen suikers

Toegevoegde suikers zijn waarschijnlijk de meest ongezonde voedingsstoffen die we tegenwoordig in onze voeding kunnen vinden. Nochtans vinden we deze suikers in een groot aantal voedingsmiddelen (zelf bv in kipfilet).

Tijdens de productie van voedsel worden suikers toegevoegd om extra smaak of structuur te geven of bijvoorbeeld om de houdbaarheidsduur te verlengen. De voornaamste reden is echter het in de hand werken en onderhouden van onze suikerverslaving. Suiker stimuleert het genotscentrum in onze hersenen, net als andere drugs.

Suikerverslaving start met onder andere koeken, frisdrank, fruitsappen en snoep van kinds af aan. Vaak zijn we al verslaafd voordat we oud genoeg zijn om bewust te leren eten. Toegevoegde suikers vermijden lijkt binnen onze maatschappij onbegonnen werk en niemand treedt op tegen de wanpraktijken van de voedingsindustrie. Verslaving leidt namelijks tot meer gebruik en dit leidt dan weer tot winst.

Wanneer je kijkt op de etiketten van producten, zul je niet direct alle suikers herkennen door de vele alternatieve benamingen. Daarom heeft een groot aantal mensen niet eens door hoeveel suiker ze binnen krijgen. Fabrikanten doen hun uiterste best om voedseletiketten zo ingewikkeld mogelijk te maken. Waar het kan, vermijden ze het woord ‘suiker’.

Op de onderstaande afbeelding vind je enkele vaak voorkomende benamingen voor suiker.

suikers.png

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven