krachttraining onderlichaam

Voordelen van krachttraining voor onderlichaam

Calorieverbruik

Per herhaling verbruikt het onderlichaam meer calorieën en belast het meer spiervezels in vergelijking met oefeningen voor het bovenlichaam. Enkele van jouw grootste spieren – de bilspieren, quadriceps en hamstrings – bevinden zich namelijk in het onderlichaam. Hoe meer spiervezels je gebruikt, hoe meer brandstof er vereist is. Meer brandstof betekent dat jouw lichaam het metabolisme moet verhogen om de benodigde energie te leveren.

Rompstabiliteit & rugpijn

Samengestelde oefeningen voor het onderlichaam, vooral oefeningen die met vrije gewichten uitgevoerd worden, betrekken specifieke beenspieren, maar ook de core en gripkracht.

Door de activatie van de core is krachttraining voor onderlichaam een geweldig hulpmiddel voor het voorkomen of behandelen van lage rugpijn als gevolg van een sedentaire levensstijl.

Houdingscorrectie & blessurepreventie

Het versterken van de spieren in het hele onderlichaam helpt mogelijks bij het corrigeren van spieronevenwichtigheden, zodat je pijn en disfunctie bij dagelijkse bewegingen voorkomt. Door beenoefeningen toe te voegen aan jouw trainingsroutine, kan jij je concentreren op spiergroepen die  verwaarloosd worden tijdens jouw sport of in het dagelijkse leven.

Wanneer je zwakke beenspieren of disbalansen hebt, kan dit onder hoge snelheid of bij impact sneller leiden tot blessures. Via krachttraining kan je de belastbaarheid van het lichaam vergroten en training van onderlichaam vergroot de (gewrichts)stabiliteit die je nodig hebt voor bijvoorbeeld een correcte loopvorm. Bovendien kan dit een positieve impact hebben op pezen en ligamenten.

Als je reeds een blessure hebt, kan het toevoegen van specifieke beenoefeningen helpen om die specifieke spieren te versterken. Krachttraining werkt dus zowel preventief als correctief.

Het corrigeren van structurele onevenwichtigheden moet altijd voorrang krijgen binnen een trainingsprogramma om zowel optimale stabiliteit én mobiliteit te garanderen. Atleten moeten zich daarnaast concentreren op krachttraining voor relatieve/maximale kracht en neurale adaptaties.

Verbeterde sportprestatie

Training van het onderlichaam loont voor quasi iedere atleet – inclusief duursporters – door het vermogen van jouw spieren om meer kracht en bijgevolg ook power te produceren. Het lichaam werkt als keten en prestaties zijn beperkt door de zwakte schakel in de keten.

Behalve bij zwemmen, wordt de geleverde kracht in sportsituaties opgebouwd vanuit de grond, bijvoorbeeld bij sprinten en ver- of hoogspringen. Zelfs vaardigheden die op het bovenlichaam gericht zijn, zoals het werpen van een baseball, sluiten hierbij aan. Je creëert een opwaartse kracht doorheen jouw lichaam, startende vanuit de benen en core naar het bovenlichaam.

Als je jouw beenspieren niet traint, is het bijna onmogelijk om jouw sportieve vaardigheden te verbeteren en jouw potentieel te bereiken, hoe getalenteerd je ook bent.

Krachtoefeningen – in contrast met klassieke cardiovasculaire trainingen – trainen de beenspieren in verschillende hoeken, vlakken en delen van het bewegingsbereik voor een complete ontwikkeling. Daarnaast leidt krachttraining – specifiek samengestelde (= compound) oefeningen – tot verbeterde spiercoördinatie.

“Power without strength means nothing.”

— EnCORE Coaching – Personal training Lokeren —

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven