Afgelijnd vs slank: spiegel vs weegschaal

Intro

De meeste klanten hebben als trainingsdoel het verliezen van gewicht…of dat denken ze toch. Tot je hen foto’s voorschotelt van iemand die slank is en iemand die afgelijnd is.
Bijna allemaal kiezen ze voor de afgetrainde optie.
De meesten willen geen gewicht verliezen, ze willen vet verliezen.

Voorbeeld: een vrouw heeft momenteel een vetpercentage van 30% – weegt 66 kg waarvan 19.8 kg vetmassa.

Ze start met krachttraining en dankzij neuromusculaire efficiëntie en hypertrofie wint ze zowel spiermassa als kracht. Ze wint 4 kg aan spiermassa maar komt niet bij in gewicht.

Dit betekent dat ze 4 kg vetmassa kwijt is.

Conclusie: onze vrouw weegt nog steeds 66 kg, waarvan nu maar 15.8 kg vet. Dit is een vetpercentage van 23.9% en dus een daling van 6.1%.

Omdat de dichtheid van spieren ongeveer 18% hoger is als deze van vet, gaat het lichaam inkrimpen ondanks we geen gewicht verloren zijn. Het lichaam wordt steviger en dit kunnen we merken aan de hand van onder andere lintmeting.

Het punt van dit artikel is dat krachttraining en figuurtraining hetzelfde is.

Cardiotraining vs krachttraining

Gewichtsverlies op zich zou geen doel moeten zijn, maar een eventueel bijkomstig effect van een gezonde levensstijl.

Velen die aan hun figuur willen werken, stellen cardiotraining voorop als prioriteit terwijl ze zich uithongeren. Een betere strategie zou het focussen zijn op sterker worden aan de hand van een onderbouwd krachtschema en daarnaast een optimaal voedingsplan volgen om de opbouw van spiermassa te ondersteunen.

Wanneer je hartslag stijgt door bijvoorbeeld te joggen of fietsen, stijgt je verbranding. Het concept bij pure cardiovasculaire training is dus “hoe langer je het volhoudt, hoe meer je verbrandt.” Maar stop met je inspanning en na enkele minuten/uren ligt je verbranding ook stil.

Een stijging in spiermassa daarentegen verhoogt je metabolisme continu, waardoor je in rust meer calorieën zal verbranden dan voorheen. Heb je dus veel vetvrije massa en spiermassa, dan ga je hier dagelijks de vruchten van kunnen plukken zonder effectief iets te doen. Je lichaam werkt voor je en op langere termijn levert dit je meer resultaat op.

Weegschaal vs spiegel

Klanten die krachttraining volgen en de weegschaal gebruiken als maatstaf voor hun progressie, kunnen teleurgesteld zijn. Na enkele weken daalt hun gewicht niet meer en komen ze zelfs bij in gewicht.

Is dit een ramp? Natuurlijk niet.
Kijk in de spiegel. Zie je er beter uit? Zie je er slanker uit? Ja.
Uit taillemeting zal blijken dat onder andere je heupomtrek gedaald is. Je bent steviger geworden.

Wanneer je de volgende keer op de weegschaal staat, onthoud dan dat je weegschaal een vertekend beeld kan geven. Ik ken genoeg personen die weinig wegen (volgens BMI), maar er minder goed uitzien dan mensen die meer wegen.

De weegschaal vertelt niet waaruit je gewicht bestaat en heeft geen idee van wat er daadwerkelijk gewogen wordt. Hoe zit het met je lichaamssamenstelling? Hoe zit het met de verhouding vetmassa tegenover spiermassa?
Het is ons aangeleerd om het cijfer op de weegschaal te linken aan een voorgeschreven streefgewicht op basis van abstracte formules zoals BMI-berekening. Uit dergelijke berekening zou blijken dat zeer gespierde personen overgewicht hebben…

Conclusie

Stel je trainingsdoelen voorop op basis van je spiegelbeeld. Over welke zones van je lichaam ben je tevreden en aan welke zou je willen werken?

Concentreer je op de spiegel. Jij ziet wat anderen zien. Mensen rondom je kunnen je gewicht niet exact schatten, maar ze zien wel of je lichaam er al dan niet gezond uitziet.

Je zal merken dat, wanneer je zelf tevreden bent met wat je in de spiegel ziet, anderen niet eens zullen vragen hoeveel je weegt. Zij zullen enkel vermelden hoe goed je eruit ziet !

3-3-624x405

11-1-624x487

 

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven