Aromatase: een hoogvetpercentage leidt tot meer vet

Definitie

Aromatase, oestrogeensynthetase of oestrogeensynthase, is een enzym dat verantwoordelijk is voor een belangrijke stap in de biosynthese van oestrogeen.

Werking

Kort gezegd: hoe meer vetmassa je meedraagt, hoe meer oestrogeen je produceert en omgekeerd.

Testosteron is een anabool hormoon dat prioritair is in functie van uiterlijk resultaat en maximale prestaties aangezien het (mede)verantwoordelijk is voor de aanmaak van spiermassa en het verbetert zelfs ambitie en focus.

Testosteron wordt omgezet naar oestrogeen via de acties van het enzym aromatase, welk gevonden wordt in vet. Dit kan gebeuren in twee omstandigheden:

  1. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals zink, magnesium, selenium of vitamine D3 zal de aromatase-activiteit verhogen of de remming ervan voorkomen
  2. Een hoog vetpercentage. Aromatase-enzymen worden geproduceerd in het vetweefsel. Hoe hoger jouw vetpercentage, des te groter de kans dat testosteron omgezet wordt in oestrogeen.

Deze bijzondere veranderingen veroorzaken de afname van vetvrije massa en de toename van de vetmassa (als gevolg van een daling van de oxidatie van vet). De toenemende vetmassa verhoogt op zijn beurt terug aromatasewerkzaamheid, wat weer leidt tot verdere onderdrukking van testosteronspiegels en een preferentiële opslag van buikvet.

vetpercentage

Testosteron

Het hormoon testosteron stimuleert de algehele spierontwikkeling en de spieropbouw. Daarnaast stimuleert testosteron ook de  vetverbranding. Door de toename van spiermassa stijgt het metabolisme met 13 tot 22 kcal/dag/kg, waardoor vetverlies gemakkelijker wordt.

Daarnaast geeft dit hormoon daadkracht in stresssituaties, verbetert je humeur en vergroot jouw ambitie en libido. Testosteron stimuleert ook een gezonde hartfunctie.

Het testosterongehalte bij mannen daalt naarmate ze ouder worden. De productie van dit hormoon begint te dalen vanaf het 25e levensjaar.

testosterone-production

WEETJE:

Het hop in bier is ongelooflijk oestrogeen en een regelmatige consumptie van bier zal altijd een nefast effect hebben op onze mannelijkheid.

Productie verhogen

  1. Zink is het mineraal dat verantwoordelijk is voor verhoogde testosteronniveaus, vruchtbaarheid en gaat ook aromatase tegen.
  2. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, spruiten en koolsoorten bevatten een binding indole-3, wat wordt omgezet naar een methaan dat estrogeen tegengaat, waardoor testosteron meer vrije ruimte krijgt. Ook waterkers kan helpen.

Uiterlijk resultaat

Wanneer iemand wil trainen voor uiterlijk resultaat aan de hand van krachttraining, kunnen we niet het maximale halen uit het trainingsprogramma (van bijvoorbeeld 12 weken) indien het aanvankelijke vetpercentage te hoog is.

De eerste fase binnen een trainingsprogramma, voor het bekomen van de vaak gewenste ’transformatie’, is het verlagen van het vetpercentage om nadien meer te kunnen focussen op de aanmaak van spiermassa. Mannen moeten doorgaans onder 10% lichaamsvet zitten en vrouwen onder 15%. Naarmate je ouder wordt, stijgt het vetpercentage wel.

Conclusie

Dankzij aromatase ontstaat een vicieuze cirkel. Hoe lager de productie van testosteron door een te hoog vetpercentage, hoe makkelijker het is om spieren te verliezen en omdat aromatase leidt tot de opslag van vet, volgt er automatisch gewichtstoename (lees: stijging vetpercentage). Dit leidt op zijn beurt dan weer tot een lager testosteronniveau via aromatase.

Een gezond voedingspatroon, optimale slaap en voldoende beweging zijn de belangrijkste ingrediënten voor een optimaal vetpercentage én voor een gezonde hormoonhuishouding.

4953419617_79cf647d56_z.jpg

– EnCORE Coaching – Personal trainer Waasland —

Bronnen:

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven