Is vet goed of slecht voor ons?
Enkele jaren geleden werd vet in de voedingskunde beschouwd als het grootste kwaad ter wereld en ultieme dikmaker. Vetten zijn de meest geconcentreerde energiebron voor het lichaam. Eén gram vet levert maar liefst negen kilocalorieën aan energie, waardoor we sneller aan onze dagelijkse behoefte komen. Gelukkig bewijst nieuw onderzoek voortdurend hoe belangrijk het is om dagelijks voldoende vetten op te nemen.
Testosteron
Testosteron is een belangrijk hormoon voor spieropbouw evenals herstel en het draagt ook bij aan de motivatie, gevoelens van welzijn en het libido. Het eten van voldoende vetten en de juiste vetten is één van de gemakkelijkste manieren om het testosterongehalte te verhogen.
Richtlijn vetten
Soorten
Eén van de problemen met vet is dat niet alle vetten zijn identiek zijn. We kunnen vetten onderverdelen in verzadigd vet, enkelvoudig onverzadigd vet en meervoudig onverzadigd vet.
Binnen de vetten moeten we ons concentreren op de verzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten om ons testosterongehalte op te drijven. Overdrijf echter niet met verzadigde vetten. Hiervan is consequent aangetoond dat ze LDL cholesterol (de “slechte” cholesterol) verhogen en kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. De consumptie van meervoudig onverzadigde vetten moet steeds laag gehouden worden. Vermijd ook transvetten alsof het de plaag zou zijn.
Hoeveelheid
Het halen van ongeveer 30-40% van je dagelijkse caloriebehoefte uit voornamelijk verzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten zou mijn aanbeveling zijn voor een optimale productie van testosteron. Dit kan verschillen van onder andere lichaamstype en of je sportdiscipline. Probeer ten minste 20% van je calorische behoefte uit vetten te krijgen.
Bronnen
Verzadigde vetten zijn overwegend van dierlijke oorsprong (kaas, boter, volle melkproducten, eieren, rood vlees). In de meeste plantaardige producten zitten vooral onverzadigde (dus ‘gunstige’) vetzuren. Enkelvoudig onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in olijven en olijfolie, plantaardige margarines en de meeste noten. Meervoudig onverzadigde vetten zitten onder andere in lijnzaad(olie), zonnebloemolie, vette vis, walnoten, pijnboompitten en speciale margarines.