“Als je dagelijks minder calorieën opneemt dan je verbruikt, val je af en ben je gezond.”
Eerst en vooral twee kanttekeningen:
- Wat je verbruikt, is afhankelijk van vele factoren zoals je lichaamstype, geslacht,… vermeningvuldigd met je activiteitsgraad. Rustmetabolisme berekenen is dus niet voldoende !
- Afvallen en gezond zijn, zijn twee aparte kwesties.
In de loop van de tijd zijn velen zich gaan afvragen of het allemaal zo simpel kan zijn. En als het zo eenvoudig is, waarom bestaat er dan nog steeds overgewicht en zelfs obesitas?
Afvallen draait niet alleen maar om de hoeveelheid voedsel, maar ook om de juiste voeding. Het draait dus niet om de kwantiteit van je eten, maar de kwaliteit van je eten.
Een mythe die frustratie veroorzaakt bij het afvallen is namelijk dat alle calorieën in verschillende voedingsmiddelen hetzelfde zouden zijn. Het idee dat het niet uitmaakt uit welke voeding je de calorieën haalt of hoe ze opgebouwd zijn, is onjuist.
Je kunt je calorieën dus halen uit eiwitten, vet en koolhydraten. Deze calorieën hebben allemaal een andere invloed op ons lichaam. Het gaat er niet alleen om hoeveel calorieën je binnen krijgt, maar het is veel belangrijker welke calorieën je precies binnenkrijgt.
Via bepaalde applicaties zoals MyFitnessPal kan je tegenwoordig ingeven wat je dagelijks eet met de bijhorende hoeveelheden. Op het einde van de dag kan je dan bekijken hoeveel calorieën je opgenomen hebt, maar ook de onderlinge verhoudingen tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.
Op basis van je lichaamstype (bv. ectomorf) en je doel (bv. afvallen) kan je bepalen in welke verhouding je deze voedingsstoffen zou moeten opnemen. Dit speelt wel degelijk een rol.
Bv.
- 25% eiwitten (500 kcal)
- 45% koolhydraten (900 kcal)
- 30% vetten (600 kcal)
–> totaal: 2000 kcal
Als je wilt afvallen is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbrandt, maar hou ook goed in de gaten of het vet-, eiwit- of koolhydraatcalorieën zijn.
Even een vergelijking met een andere aandoening: je zou in dit verband dus ook iemand die last heeft van allergieën, aanraden om minder te ademen. Een deel van de allergie zal dan misschien opgelost zijn, maar door minder te ademen krijg je weer andere problemen. Een betere oplossing in dit geval zou zijn om gezondere lucht, dus schonere lucht, in te ademen.