Slapen

Eten voor het slapengaan

Een gevulde maag = stabiele bloedsuikerspiegel = beter slapen = gezondere levensstijl.

De invloed van nachtrust kan niet genoeg benadrukt worden. Slaap beïnvloedt je immuunsysteem, energiepeil, eetlust, metabolisme en gewicht. Hoe beter je ’s nachts slaapt, hoe gezonder je overdag zal zijn.

Eerst en vooral is eten voor het slapengaan geen ‘no-go’ binnen een gezond voedingspatroon. De sleutelwoorden hier zijn ‘stabiele bloedsuikerspiegel’. Gaan slapen met een lege maag kan je slaap verstoren en leidt tot een moeizamer opstaan.

Je wil je bloedsuikerspiegels continu stabiel houden en dit is niet evident als je een 10-tal uren niets eet. (dit is één van de redenen waarom diëtisten het belang van ontbijt benadrukken)

Wat je eet voor het slapengaan, hoeveel op voorhand én de hoeveelheid, kan een serieuze invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. De reden hiervoor zijn verschillende voedingsstoffen, met elk hun eigen bevorderende werking.

Tryptofaan –> Serotonine –> Melatonine

Tryptofaan werkt magisch. Dit aminozuur vind je in verschillende voedingsmiddelen, waaronder kalkoen, eieren, zuivelproducten en sojabonen. Tryptofaan produceert serotonine, wat op zijn beurt de slaap verbetert (en helpt tegen humeurwisselingen). Tryptofaan innemen als supplement zou wel nog steeds effectiever zijn om de aanwezigheid van serotonine op te krikken.
Het toevoegen van volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkoren crackers of volkoren rijst helpt om de producten die rijk zijn aan tryptofaan, sneller te laten absorberen door de hersenen.

Kersen zijn één van de weinige natuurlijke bronnen van melatonine, een hormoon dat je lichaam produceert en dat aangeraden wordt in geval van slapeloosheid. Dit hormoon regelt voor een groot deel ons slaap-waakritme. Een ander voedingsmiddel dat hier rijk aan is, zijn walnoten.

Kies daarnaast voor voedsel dat rijk is aan magnesium, zoals bladgroenten (bv spinazie) en avocado. Magnesium zou een gunstig effect hebben op de kwaliteit van je slaap, waaronder de duur en het gemak waarmee je opstaat.

Voorbeelden van een perfecte maaltijd voor het slapengaan (1-2u op voorhand):

  • Magere melksoort met volkoren ontbijtgranen/muesli
  • Natuurlijke pindakaas met volkorenbrood
  • Magere/Griekse yoghurt met walnoten

Man sleeping

— EnCORE Coaching – Personal trainer Waasland —

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven