Lokale vetverbranding: mythe?

Mythe of waarheid?

Dagelijks worden we op TV gebombardeerd met reclame over hoe we dat hardnekkige vet op de heupen kunnen kwijtraken. Sociale media belagen ons met de belofte om ‘uw six pack te onthullen in 60 dagen’.

Maar de waarheid is dat dit pure marketingtrucs zijn. Indien het effectief zou werken, zou iedereen zijn/haar droomfiguur hebben. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dat is het dat waarschijnlijk ook.

Dat specifieke verlangen naar lokale vetverbranding is wat het misleiden zo gemakkelijk maakt. We willen het geloven.

Aanleg & hormonen

Hoewel het totale vetpercentage wordt verminderd door middel van een gezonde voeding en lichaamsbeweging, zijn er genetische factoren die een invloed uitoefenen op de plaats van vetopslag en het eerste zichtbare vetverlies. De plaatsen op je lichaam waar het vet zich meer of minder afzet is dus deels erfelijk bepaald en wordt beïnvloed door hormonen.

Hoezeer je ook zou willen dat je op bepaalde plaatsen meer vet zou verbranden, je lijf heeft zijn eigen voorkeur voor de vetreserves. Dit is dus per persoon verschillend.

Wat werkt dan wel?

Gezonde levensstijl

Training

Er zijn aanwijzingen dat, door de effecten van (kracht)training op de hormoonhuishouding in het lichaam, de hoeveelheid abdominaal- ofwel buikvet wel kan verminderen. Dit is dan een effect van krachttraining met oefeningen voor alle spiergroepen, dus van lokaal vetverlies is nog steeds geen sprake.

Zelfs bij een intensief trainingsschema worden de aangesproken vetten niet geleverd door het dichtstbijzijnde onderhuidse vetweefsel, maar door vrije vetzuren uit het bloed. Uiteraard zijn deze vetzuren afkomstig uit onder andere het onderhuidse vetweefsel, maar het lichaam stuurt aan welke vetcellen deze vetzuren vrijmaken.

Krachttraining verhoogt op termijn de hoeveelheid vetvrije massa, wat op zijn beurt het metabolisme verhoogt waardoor je verbranding in rust toeneemt en dus meer energie verbruikt, waardoor dit zeker niet opgeslagen wordt als vet.

Consequent trainen en geduld hebben is hier dus de boodschap.

Voeding

Ondanks dat de ‘probleemgebieden’ per persoon verschillen, kan iedereen dit vet kwijt raken. Het enige wat je daar voor nodig hebt, is een dagelijkse negatieve energiebalans om je totale vetpercentage te verlagen. Als je dus iets minder eet, en dus minder energie inneemt dan je verbruikt, dan zal je lichaam de vetreserves aanspreken als energieleverancier. Zo kun je vet verbranden.

shutterstock125648399

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven