Ontbijten: voor- en nadelen

Jarenlang werd mensen verteld dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Eet een grote maaltijd om de dag te beginnen en alles komt wel in orde…. Dit werd algemeen aanvaard als “het juiste ding ‘ om te doen voor je gezondheid.

Blijkt dat “het juiste ding” afhankelijk is van de vraag of je al dan niet ’s ochtends wil eten. Deze verschuiving in gedachtegang  komt vooruit uit twee recente studies waaruit blijkt dat het eten van het ontbijt geen directe invloed heeft op gewichtsverlies. We praten niet over observationele studies, zoals vele voorafgaande studies. Dit was een directe vergelijking van ontbijt versus geen ontbijt en de resultaten hadden een eenvoudige boodschap:

“From a physiological perspective, there’s nothing special about eating early in the morning and triggering weight loss”

Het eten van ontbijt vermindert het risico om doorheen de dag te veel te eten en zo indirect het risico op obesitas. Mensen die ontbijten hebben meer kans om gezonde voedingskeuzes te maken gedurende de dag. Ontbijt verlaagt ook uw kans op overeten tijdens de lunch met 50%, merkt Florida International University.

De voorstanders van het ontbijt verklaren dat, omdat de insulinegevoeligheid ’s ochtends hoger is, het eten van een koolhydraatrijke maaltijd als ontbijt de grootste gelegenheid is om in een grote hoeveelheid energie op te nemen zonder het gevaar van gewichtstoename.

Onze gevoeligheid voor insuline heeft een natuurlijke flow. Uit jarenlange literatuur blijkt keletspieren zijn ’s ochtends het gevoeligst zijn voor insuine en een geleidelijke afname ervaren gedurende de dag.

Er is echter één klein probleem: de gevoeligheid voor insuline is niet hoger tijdens bepaalde uren ’s ochtends. Deze gevoeligheid is hoger na minimaal acht uur vasten. Het is gewoon zo dat je vast wanneer je slaapt, waardoor deze informatie misleidend is. Meer nog, de gevoeligheid voor insuline is hoger wanneer je glycogeenreserves (de energie opgeslagen in je lichaam) zijn uitgeput, zoals na het slapen. Dit gaat niet over een keuze van voeding, maar is simpelweg een kwestie van timing.

Uit een recente studie van het Salk Institute for Biological Studies, bleek dat een grotere dagelijkse tijdsspanne waartussen er gegeten mag worden, geassocieerd wordt met meer vetopslag en een hogere kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes en aandoeningen aan de lever.

Deze studie werd gedaan met muizen, maar de bevindingen zijn te belangrijk om over het hoofd te zien.  De muizen die voeding kregen binnen een duur van slechts 8 uren per dag (eerste maaltijd ’s middags), wogen 28 procent minder dan de andere muizen en hadden geen gezondheidsproblemen, hoewel ze dezelfde hoeveelheid vetten opnamen als de controlegroep.

De wetenschappers zijn van mening dat door het inkorten van de dagelijkse uren waartussen je eet, je lichaam je vet, glucose en cholesterol beter metaboliseert. Omdat je tijdens  een kleine tijdsspanne eet en later op de dag start met eten, verbrandt je lichaam meer vet.

In een goed ontworpen studie gepubliceerd in 2014, hebben wetenschappers van de Universiteit van Bath vastgesteld dat bij gezonde volwassenen met een normaal lichaamsvetpercentage, het nuttigen of overslaan van het ontbijt geen effect heeft op de stofwisseling in rust.

In tegenstelling zelfs. Uit deze studie bleek dat de stofwisseling niet daalt tot 60 uur zonder eten … en de daling was slechts 8%. Onderzoek toont aan dat het metabolisme zelfs versnelt na 36 tot 48 uur niet eten.

Discussie

Vetweefsel zou ’s ochtends het minst gevoelig zijn voor insuline en stijgen gedurende de dag. Dit betekent dat hoe meer we eten later op de dag, hoe waarschijnlijker het is dat onze maaltijd wordt omgezet in vet in plaats van spieren. Later eten wordt ook geassocieerd met een tragere stofwisseling, daling van de glucosetolerantie en minder oxidatie van koolhydraten.

In een studie uit 2013 vergeleken onderzoekers een groot ontbijt (700 van de 1400 calorieën bij het ontbijt) en groot diner (700 van de 1400 calorieën tijdens het diner) in een groep van zwaarlijvige en obese vrouwen gedurende 12 weken. De groep met het grote ontbijt verloor meer gewicht en centimeters en had beter verbeteringen in nuchtere glucose- en insulineniveaus. Interessant is dat ook hun triglyceriden verminderden met 33,6%, terwijl er bij de groep met het grote diner een stijging van 14,6% werd vastgesteld!

We merken meer vetverlies, langere verzadiging tussen de maaltijden, significante vermindering van de nuchtere glucose- en insulineniveaus én grotere verbeteringen in de lichaamssamenstelling en insulinegevoeligheid bij mensen die consequent de meerderheid van hun calorieën in de ochtend opnemen.

Deze resultaten worden nogmaals vergroot wanneer dat het ontbijt groot is en rijk aan eiwitten.

Conclusie

Rond dit onderwerp ontstaat enorm veel discussie en de inzichten zijn doorheen de tijd enorm gewijzigd. Ontbijten of niet ontbijten hangt uiteindelijk af van jouw lichaam en doelstellingen. Die keuze is aan jou.

healthy-breakfast-136397701299503901-150422160102

Extra informatie: 7 reasons why you should not eat breakfast

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven