Overhead presses: overschat?

Doel

Bij het integreren van overhead presses zoals de barbell miltary press moet de afweging gemaakt worden of je gaat voor uiterlijk resultaat/bodybuilding (lees: ronde, volle schouders) of total body strength/strength training.

Contra

Bodybuilding = geen nood aan overhead press

Op vlak van fysiek resultaat en ronding van de schouder, kan je overhead presses perfect vervangen door variaties die zich vooral richten op het laterale en posterieure deel van de schouders.
De voorste kop wordt reeds genoeg aangesproken bij samengestelde oefeningen voor de borst én draagt het minst bij tot het uiterlijke, gespierde voorkomen van de schouder. Wil je toch de voorste schouderkop bijtrainen, focus je dan bijvoorbeeld op incline dumbbell presses of front raises. Op de andere aangesproken spieren zoals bovenrug en triceps kunnen we gericht werken aan de hand van andere oefeningen.

Genoeg mobiliteit?

Niet iedereen is capabel om overhead presses uit te voeren. Een correct uitgevoerde barbell/dumbell overhead press vereist redelijk wat schoudermobiliteit en stabiliteit.
Om te bepalen of jij klaar bent voor overhead presses, bevatten meerdere screenings, welke je kan laten uitvoeren bij Encore coaching.
Het trainen van de mobiliteit van je gewrichten is cruciaal naar blessurepreventie toe. Las enkele drills in per training om een volledig range of motion te behouden of bekomen.
Training schoudermobiliteit:
Door het vermijden van overhead presses verklein je meteen ook de kans op shoulder impingement (zie: Blessurepreventie schouders).

Pro

Powertraining/Strength training

De overhead press, vooral de staande variant, is een krachtoefening voor het totale lichaam. Als compound oefening spreekt deze meer spiervezels aan dan isolatie-oefeningen zoals de lateral raise. Wanneer een overhead press staand uitgevoerd wordt, spreken we meteen ook de core aan.
Daarnaast kan de overhead press bijdragen in andere duwbewegingen zoals de klassieke bench press wegens een krachttoename van de schouders.
De press kan ook sportspecifiek resultaat leveren binnen zowat iedere sport waarin je kracht uit de grond moet doorgeven door je handen. Dit kan gaan van het gooien van een honkbal tot het duwen tegen een tegenstander in een sport als rugby.
Wil je de overhead press integreren in je trainingsschema en meteen ook je core aanspreken, dan is de landmine press dé full body variant bij uitstek. Je kan deze oefeningen staand of knielend uitvoeren, met één hand of beide handen. Combineer shouder- en coretraining in één oefening: Landmine press
featured-shoulder-press
Bronnen:
http://seannal.com/articles/training/overhead-presses-overrated.php
https://www.t-nation.com/training/truth-about-overhead-pressing
https://www.nerdfitness.com/blog/2014/05/28/strength-training-101-the-overhead-press/

 

 

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven