Priming: opwarming centraal zenuwstelsel

Activatie centraal zenuwstelsel

Het centrale zenuwstelsel (CZS) is het deel van ons zenuwstelsel dat de informatie integreert van alle delen van ons lichaam en coördineert de activiteit van ons lichaam coördineert. Het bestuurt met andere woorden al onze motorische functies.

Je kunt een bepaalde spier of regio dan ook nooit optimaal activeren als het centrale zenuwstelsel nog niet geactiveerd is. Wat heb je aan kracht als je dit niet snel kunt genereren? 

Wanneer jouw centrale zenuwstelsel geactiveerd is, wordt de snelheid van contracties verhoogd, wat je helpt meer kracht en power te produceren. Dit resulteert in het verplaatsen van meer gewicht op een explosievere manier, wat onvermijdelijk leidt tot grotere winsten in kracht, atletisch vermogen en spiermassa.

Hoe activeer ik het CNS?

De laatste fase van de dynamische opwarming bestaat uit het aanwakkeren van het centrale zenuwstelsel (CNS) en het voorbereiden van het lichaam op (explosieve) prestaties, waarbij snelheid en kracht belangrijk zijn. Plan eerst deze activatie in en je zal in staat zijn om meer gewicht te tillen en minder blessures hebben.

Het CNS trainen klinkt ingewikkeld, maar het kan worden opgesplitst in een aantal belangrijke bewegingen, zoals sprinten, springen en gooien. De focus moet hierbij liggen op de intensiteit van de inspanning. We zijn het CNS aan het trainen om explosieve bewegingen te coördineren met meerdere lichaamsdelen die allemaal met elkaar verbonden zijn en niet noodzakelijkerwijs de spieren te vermoeien.

Deze bewegingen zijn dynamisch en explosief van aard. Ze richten zich op coördinatie en recrutering van spiervezels om de manier waarop de hersenen en het neurologische systeem signalen naar de spieren sturen, te verbeteren. Meer info over plyometrie: Plyometrie: sprongen & richtlijnen

Richtlijnen

Houd het aantal herhalingen laag en de snelheid, kracht en explosiviteit hoog. Meestal schrijven we  3-5 reeksen van 3-5 herhalingen voor sprongen en worpen voor en 10-20 meter voor sprintwerk zoals een Prowler push. 

Na jouw laatste explosieve herhaling in de CNS-activeringsfase, neem je een ​​paar minuten de tijd alvorens je jouw training aanvat met neuromusculaire activatie aan de hand van ramp up sets. Je zou je mobiel moeten voelen en klaar om jouw trainingssessie te domineren.

— EnCORE Coaching – Personal trainer Lokeren —

Bronnen:

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven