Stimulatie van groeihormoon

Groeihormoon (HGH) is de sleutel in het opbouwen van spiermassa en het wijzigen van onze lichaamssamenstelling. Vandaar dat groeihormoon als anabolica wordt beschouwd en frequent als doping wordt gebruikt. 

De belangrijkste functie van groeihormoon is het helpen bij de reparatie en de groei van cellen en weefsels, maar het stimuleert het lichaam ook om energie uit vetreserves te verbranden. Dit laatste is erg belangrijk als je wil afvallen, want normaal haalt het lichaam altijd in eerste instantie energie uit glycogeenvoorraden (suiker) die zich in de spieren en lever bevinden, dus je vetreserves blijven dan onaangetast tot deze voorraden uitgeput zijn.

  • Natuurlijke productie van groeihormoon

Wanneer je een bepaalde spier via krachttraining° belast, leidt dit tot een ophoping van lactaat (melkzuur) in je lichaam. Deze ophoping leidt dan weer tot spierschade, wat op zijn plaats tot een maximale secretie van groeihormoon (voor het herstellen van de spiercellen) leidt. Insulin-like growth factor-1 (IGF-1) zal in de lever aangemaakt worden. IGF mobiliseert vet voor gebruik als energie in vetweefsel. Deze oxidatie van vetten zorgt voor een verandering in lichaamssamenstelling. 

Via krachttraining gaan we opzettelijk microtrauma creëren, met herstel en hypertrofie tot gevolg. Bovendien gaan we nog eens lichaamsvet verliezen.

  • Extra tips voor aanmaak groeihormoon
  1. Slaap voldoende. De productie van groeihormoon vindt voornamelijk plaats tijdens je slaap.
  2. Eet voldoende eiwitrijk voedsel. Groeihormoon zelf, maar ook spierweefsel, bestaat uit eiwitten.
  3. Doe zware intervaltraining. Deze vorm van training kan net als krachttraining de productie van groeihormoon sterk verhogen.

 

Krachttraining°: oefeningen voor eenzelfde spiergroep uitvoeren met telkens een andere rep-range. Zo train je de spiervezels in verschillende energiesystemen en put je deze volledig uit. 

Happy+Healthy+Souls+-+Train+Smarter+Not+Harder.png

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven