Mindset

De weg naar succes: fixed vs growth mindset

Geloof en mindset zijn essentieel. Jouw geloofssysteem is het krachtigste element van gewoontevorming. Combineer dit met intrinsieke motivatie (identity-based approach) en een stapsgewijze aanpak en alles is mogelijk!

Mindset

Dit wordt het best uitgedrukt door Dr. Carol Dweck in haar boek ‘Mindset: The New Psychology of Success’, waarin zij schetst hoe een fixed mindset en growth mindset eruit zien.

Dr. Dweck voerde een onderzoek naar de kracht van onze overtuigingen, zowel bewust als onbewust, en hoe zelfs de meest eenvoudige veranderingen een diepgaande invloed kunnen hebben op bijna elk aspect van ons leven. Eén van de meest elementaire overtuigingen die we over onszelf dragen, heeft te maken met wat we beschouwen als onze persoonlijkheid.

Fixed vs. growth mindset

Uit Dwecks onderzoek blijkt dat er twee verschillende zelfbeelden of geesteshoudingen (mindsets) zijn die mensen over zichzelf en hun persoonlijke eigenschappen kunnen hebben: een nagenoeg stabiel, vaststaand en onveranderlijk zelfbeeld versus een niet vaststaand, maar juist ontwikkelbaar zelfbeeld.

Een fixed mindset gaat ervan uit dat ons karakter, onze intelligentie en ons creatief vermogen zaken zijn die we nauwelijks of niet kunnen veranderen en succes is de bevestiging van die inherente intelligentie. Mensen met deze mindset willen succes nastreven, maar tezelfdertijd koste wat het kost falen vermijden.

Een growth mindset daarentegen ziet een uitdaging als drijfveer en ziet mislukking niet als een bewijs van onwetendheid, maar als een kans voor groei en voor het uitbreiden van onze bestaande capaciteiten. Van deze twee mindsets, welke we vanaf zeer jonge leeftijd manifesteren, ontspringt veel van ons gedrag en onze relatie met succes en falen in zowel professionele als persoonlijke contexten.

De mindset die mensen hebben, levert enorme verschillen op in de manier waarop zij omgaan met uitdagingen, met tegenslag, met leersituaties en hoe gemotiveerd ze zijn. Obstakels staan ons niet in de weg, maar obstakels zijn noodzakelijk voor groei. Wat de growth mindset zo aantrekkelijk maakt, is dat het een passie creëert voor leren in plaats van een nood aan goedkeuring.

Gezondheid en sport

Als het gaat om gewoonteverandering op vlak van fitness en gezondheid, vinden mensen met een growth mindset plezier in het proces van leren en zichzelf en hun prestaties verbeteren. Tegenslagen dienen slechts als motivatie en zij zijn overtuigt dat zij hun doelen kunnen bereiken als zij zich keer op keer opdagen en hun uiterste best doen.

Aan de andere kant vindt iemand met een gefixeerde mindset obstakels en tegenslagen demotiverend. Deze mensen geraken volledig ontspoord als ze geblesseerd raken of niet snel genoeg het gewenste gewicht verliezen. Mensen met een fixed mindset geloven dat genetica aan de basis ligt van de afgetrainde lichamen en dat talent op zich bepaalt wie uitgroeit tot topsporter, met weinig of geen aandacht voor het leerproces en de inspanningen die het kost om die lichaamsbouwen of atleten te creëren.

You must adopt a growth mindset if you plan to successfully change a habit –

Ik heb gemerkt dat mensen die opteren voor “magische producten”, detoxes, crashdiëten of loodzware en gehypte trainingsprogramma’s (bv. Insanity) die snelle, ongelooflijke transformaties in een korte tijdsperiode beloven, degenen zijn met een gefixeerde mentaliteit en die moeite hebben om een blijvende verandering in hun levensstijl aan te brengen. 

groei

Waarom is dit zo?

Omdat ze niet bereid zijn te investeren in het proces. Hun overtuiging is dat ze een doel (bv. gewichtsverlies) kunnen bereiken door binnenwegen te nemen in plaats van te vertrouwen op wat ze kunnen leren. Ze beleggen liever in kortetermijnwinsten tegenover progressie en behoud op de lange termijn. 

Jouw geloofssysteem is de kern van gewoontewijziging en onze comfortzone biedt nooit groei. Als je bang bent voor mislukking en oncomfortabele situaties uit de weg gaat, dan is het onwaarschijnlijk dat je je gewoonten ten goede zult veranderen.

Nood aan een stapsgewijze aanpak op vlak van gewoontevorming? Lees hier verder.

comfortzone

 “Why waste time proving over and over how great you are, when you could be getting better?
Why hide deficiencies instead of overcoming them?
Why look for friends or partners who will just shore up your self-esteem instead of ones who will also challenge you to grow?
And why seek out the tried and true, instead of experiences that will stretch you? T
he passion for stretching yourself and sticking to it, even (or especially) when it’s not going well, is the hallmark of the growth mindset.
This is the mindset that allows people to thrive during some of the most challenging times in their lives.” – Dr. Carol Dweck

— EnCORE Coaching – Personal trainer Lokeren —

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven