Vochtbalans: tips om extra te drinken

De zomer is uiteindelijk dan toch in het land en de temperatuur gaat de hoogte in. Dringend tijd om onze vochtinname aan te passen.

DRINK UP ! Moeiteloos meer drinken met deze tips:

 • Onderweg

Neem altijd een klein flesje water mee in je handtas, sporttas, aktetas. Wanneer je op een dood moment aan de tramhalte naar je smartphone wil grijpen, zal je eraan herinnerd worden te drinken.

Waarom zeul je enkel een blikje cola mee in de auto als je lange tijd onderweg bent? Als je weet hoeveel tijd we in de auto doorbrengen, kan je heel wat litertjes water achterover slaan. Gebruik de dagelijkse files om je te hydrateren.

 • Zet flesjes water op plekken waar je veel komt

Om jezelf te herinneren aan het water drinken, kan je flesjes water zetten op plekken waar je veel komt, bijvoorbeeld naast je computer of bij de zetel. Als je langs deze plekken komt, neem je minstens één slok water. Ook kan het helpen om een slok water te drinken als je bijvoorbeeld wacht tot je kopij uit de printer rolt.

 • In het zicht @ work

Plaats een groot waterglas of drinkflesje op je bureau. Iedere werkplek is verplicht om zijn werknemers van drinkwater te voorzien. Wie niet gewoon is om vaak te drinken, kan best geen te grote fles/glas water op zijn werktafel plaatsen omdat dit ontmoedigend kan werken

 • Maak er een gewoonte van

Het is makkelijker om een gezonde gewoonte vol te houden als deze onderdeel wordt van je dagelijkse routine. Het kan helpen om op gezette tijden een glas water te nemen. Bijvoorbeeld het eerste meteen nadat je opgestaan bent en het laatste voordat je gaat slapen. Neem ook bij elke maaltijd en bij elk tussendoortje wat te drinken.

 • Drink na elk toiletbezoek

Leer jezelf aan om water te drinken nadat je naar het toilet bent geweest. Zo krijg je een soort vicieuze cirkel, maar vul je meteen ook je vochtbalans aan.

 • Maak gebruik van een hervulbare fles of drinkbus

Zorg ervoor dat je altijd en overal een kleurrijke, hervulbare drinkbus bij de hand hebt.
– Breng markeringen aan op de bus zodanig dat je elke 100 à 200 ml bijvoorbeeld met één uur linkt.
– Streef ernaar om telkens tot aan het streepje te drinken dat bij het juiste uur past. Op die manier zal je bewuster bezig zijn met het drinken van water en zal je merken dat het helemaal zo moeilijk niet is om jouw dagelijkse behoefte te halen.
– Vermeld op de drinkbus hoeveel drinkbussen per dag je zou moeten drinken om aan een aanbevolen inname per dag te komen.
– Een kleine bus van 0,5 of 0,75 liter kan motiverender zijn om te drinken dan een grote fles van 1,5 liter omdat je kleinere bus sneller leeg is.

 • Geef je water meer smaak

Probeer gerust de volgende variaties eens uit. Water drinken hoeft niet saai te zijn.

 • aardbeien en blaadjes basilicum
 • sinaasappel en koriander
 • watermeloen en een takje munt
 • munt en limoen
 • vers gesneden gember en ananas
 • komkommer, citroen, gember en munt
 • plakjes citrusvruchten, zoals grapefruit, sinaasappel, limoen, citroen of een combinatie daarvan
 • Houd water fris

Bewaar je fles water in de koelkast en de andere dranken op kamertemperatuur. Als het buiten warm is, opteer je beslist voor de frisse dorstlesser. Dit maakt water des te aantrekkelijker.

 • Waterrijk eten

Het vocht dat je lichaam nodig heeft, haal je niet alleen uit drank maar ook uit voeding. Ongeveer een liter van het benodigde vocht ‘eet’ je dagelijks op.

Zo doet bijvoorbeeld de watermeloen zijn naam eer aan, aangezien hij voor meer dan 90 procent uit water bestaat. Een salade zit vol water en bevat maar weinig calorieën, mits je de vette dressing achterwege laat. De combinatie van vezels en water in groenten brengen dus vocht en en geven een vol gevoel. Begin als je uit eten gaat de maaltijd bijvoorbeeld.met een heldere soep. Bouillon is voornamelijk vocht en zorgt ervoor dat je sneller vol zit.

 • Leng aan met water

Ben je verzot op vers vruchtensap? Je hoeft niet meteen volledig af te kicken van deze suikerbommen, maar je kan stap voor stap je glaasje fruitsap aanlengen met water. Bij het maken van smoothies kan je verdunnen met water in plaats van zuivel of sap.

Probeer meer water te gebruiken tijdens het koken / bereiden van voedsel. Probeer eens een scheutje water in plaats van olijfolie in een dressing. Pak bij het wokken niet alleen maar saus, maar leng de saus wat aan met water.

water-met-smaakjes

 

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven