personal training

De toekomst van personal training

Sedentarisme is één van de kenmerken van onze kennismaatschappij en een gevolg van multimedia en bureaujobs. Dit veroorzaakt een moderne plaag die hartziekte, obesitas, diabetes en chronische pijn omvat. Aan de andere kant van het spectrum staan topsporters steeds meer onder prestatiedruk en worden verwacht van nieuwe records neer te zetten. Als personal trainer houd ik beide doelgroepen gezond via verantwoorde begeleiding. Deze blog gaat over preventie en opvolging.

Beweging

De kloof tussen revalidatie en prestatie

Door het integreren van kracht- en conditioneringsprincipes in het revalidatieproces kunnen we de patiënt beter voorbereiden om terug te keren naar volledige activiteit. Er is rust en er is actieve rust. Tijdens blessures kunnen we ons ondertussen concentreren op zwakke schakels in het lichaam. Roei met de riemen die je hebt. Train rond je blessure heen.

 

Atleten

Traditionele rehabilitatieprogramma’s na blessure of operatie zijn gericht op het herstellen van de basisfuncties van het betrokken gewricht of weefsel. Naarmate de fysieke eisen van onze sporters blijven stijgen, moet het revalidatieproces een ​​meer uitgebreide aanpak overwegen om niet alleen functionaliteit te herstellen, maar ook optimale sportprestaties.

Te vaak is de overgang tussen rehabilitatie en kracht en conditionering niet ontworpen om prestaties te optimaliseren, terwijl progressie gewaarborgd wordt. Fysiotherapeuten en personal trainers moeten naadloos samenwerken om een vlotte overgang te garanderen. Op die manier moeten patiënten niet steeds terug hun volledige situatie uitleggen. Personal trainers en krachtcoaches zullen voordeel hebben aan het leren integreren van rehabilitatieconcepten in onze programma’s om mensen goed te kunnen analyseren en begeleiden.

 

Dit is het huidige probleem:

Revalidatie → Competitieve sporten → Blessure → Operatie → Revalidatie → Herhaal

Er bestaat een grote kloof, vooral binnen de atletische populatie, tussen “functionele capaciteit” en de fysieke eisen van competitief sporten. De meeste fysiotherapeuten zijn verplicht hun patiënten te ontslaan nadat ze hersteld zijn en terug normaal kunnen functioneren. Atleten die nadien geen onderbouwd kracht- en conditioneringsprogramma volgen, verlaten revalidatie met weinig of geen richting over hoe ze zich verder kunnen voorbereiden op een succesvolle terugkeer naar het competitieve spel. Het eindresultaat is meestal niet zo mooi.

De coach als ontbrekende schakel

Als coach hebben we een belangrijke kans om atleten te helpen met hun comeback na blessure. Veel fysiotherapeuten verwijzen graag (top)sporters naar een krachtcoach, mits de therapeut overtuigd is van de vaardigheden van de coach.

Dit is de oplossing:

Revalidatie → Krachttraining & blessurepreventie (personal coach) →  Competitieve sporten

Blessurepreventie

Las blessurepreventieve strategieën toe, zelfs bij gezonde sporters. De krachtcoach kan een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van sporters en hen van hun sport laten genieten met een sterk verminderd risico op letsel. Ik ben geen fysiotherapeut of kinesitherapeut. Ik ben wel een trainer met behoorlijk wat kennis. Ik genees of herstel geen mensen, maar ik maak hen wel beter via beweging.

Bronnen:

Bridging the gap between rehab and sports performance

http://www.craigliebenson.com/bridging-the-gap-from-rehab-to-performance-training/

 

 

— EnCORE Coaching – Personal trainer Waasland —

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven