“When life gives you lemons, you ask for something higher in protein.”
Het eerste dat ik te horen krijg wanneer iemand vertel hoeveel eiwitten ik dagelijks eet, is “Dat is slecht voor je nieren!”.
Zijn al deze mensen nefrologen die de werking van mijn nieren kunnen aanvoelen van buitenaf? Op één of andere manier gaat de gemiddelde persoon ervan uit dat het halen van bijvoorbeeld 30% van jouw dagelijkse calorieën uit eiwitten, nefast zal zijn voor de nieren. Eet een paar kipfilets te veel en je hebt nood aan dialyse…
Oorsprong
Het argument in verband met eiwitten die de nieren beschadigen, komt voort uit de theoretisch verhoogde belasting om deze eiwitten te verwerken. Het idee is dat een verhoogde eiwitinname een grotere uitdaging vormt voor het filteren door de nieren, wat leidt tot een onvermijdelijke ontploffing van de nieren of een abrupte staking.
Daarnaast is deze mythe het gevolg van het feit dat, wanneer je een individu met nierdisfunctie en een hoge eiwitinname neemt en hun eiwitverbruik vermindert, er een goede kans bestaat dat de gezondheid van hun nieren zal verbeteren.
Bijgevolg werd de foutieve veronderstelling van omgekeerd oorzakelijk verband gemaakt. Met andere woorden: men heeft geredeneerd dat als het bovenstaande waar is, dan moet een hoge eiwitinname de nierdisfunctie in de eerste plaats hebben veroorzaakt. Toch? Fout.
Eiwitrijke diëten & nierschade
Voordat ik hier verder op inga, wil ik iets duidelijk maken. Uit onderzoek blijkt dat eiwitrijke diëten schadelijk kunnen zijn voor mensen die al reeds een chronische nierziekte hebben. Diëten die laag tot matig zijn aal eiwitten zijn meestal aan te bevelen voor deze patiënten.
En dan nu het “saaie” deel…
Aangezien één van de belangrijkste functies van de nier het metaboliseren en uitscheiden van bijproducten van stikstof uit eiwitvertering is, geloven veel mensen dat het eten van meer eiwitten de nieren zal overbelasten.
Uit gecontroleerde onderzoeken blijkt dat eiwitrijke diëten meetbare veranderingen in de nierfunctie veroorzaken. Deze veranderingen omvatten de toename van de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) (vaak aangeduid als hyperfiltratie) en een toename van de grootte en het volume van de glomeruli, welke de functionele filtratie-eenheden van de nier zijn. Sommige studies suggereren dat hyperfiltratie, het beweerde mechanisme voor nierbeschadiging, een normaal adaptief mechanisme is dat optreedt in reactie op verschillende fysiologische voorwaarden.
Uit onderzoek is gebleken dat zwaarlijvige en obese diabetici (type 2) die een eiwitrijk (33%), maar caloriebeperkend dieet volgen in combinatie met krachttraining, meer gewicht verliezen in vergelijking met diabetici die zich hielden aan een caloriebeperkend dieet met 19% aan eiwitten. Aangezien diabetes de grootste oorzaak is van nierfalen en obesitas een bijdragende risicofactor is, zou je denken dat deze personen tekenen hebben van nierfalen of enige klachten… Niet dus.
Conclusie
Na het herbekijken van alle gepubliceerde onderzoeken naar eiwitrijke diëten en nierschade, kunnen we concluderen dat dit de nieren NIET schaadt bij gezonde individuen.
“Although excessive protein intake remains a health concern in individuals with pre-existing renal disease, the literature lacks significant research demonstrating a link between protein intake and the initiation or progression of renal disease in healthy individuals. More importantly, evidence suggests that protein-induced changes in renal function are likely a normal adaptative mechanism well within the functional limits of a healthy kidney.” (1)
Meer info over eiwitten en krachttraining: Eiwitinname bij krachttraining
— EnCORE Coaching – Personal trainer Waasland —
Bronnen:
- Dietary protein intake and renal function (1)
- Do high protein diets cause kidney disease and cancer
- A high-protein diet with resistance exercise training
- High protein safe for kidneys
- Controversies surrounding high-protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health
- High-protein diets: potential effects on the kidney in renal health and disease
- Are high-protein, vegetable-based diets safe for kidney function?