Vet voor het leven: overgewicht bij jongeren

Nu obesitas wereldwijd epidemische vormen begint aan te nemen, richt veel onderzoek zich op de rol van de vetcellen. 80% van de kinderen met overgewicht heeft nog steeds overgewicht als volwassene. Een achterstand in de jeugd wat betreft gewicht, kan later nauwelijks meer ingehaald worden. Het is daarom van belang om vooral de eerste tien jaar van het leven van een kind overgewicht te voorkomen.

Ontwikkeling vetcellen

De graad van overgewicht wordt bepaald door een combinatie van het aantal en het volume van vetcellen, die kunnen groeien of krimpen naarmate ze vet uit voedsel opslaan. Lichaamsvet kan op twee manieren toenemen en zo zorgen voor overgewicht:

  • Bestaande vetcellen worden groter (hypertrofie)
  • Er ontstaan nieuwe vetcellen (hyperplasie)

Wanneer er meer energie via voeding binnen komt dan er verbrand wordt, dan wordt een deel van de gegeten calorieën omgezet in lichaamsvet. De vetcellen die deze energie opslaan, zorgen zo voor een reserve voor wanneer er onvoldoende voeding binnenkomt. Er is echter een maximum aan de hoeveelheid vet die deze cellen kunnen bevatten.
Wanneer deze geheel verzadigd zijn en er nog steeds meer wordt gegeten dan verbruikt, dan lost het lichaam dit op door extra vetcellen aan te maken. Wanneer er vervolgens wordt afgevallen, nemen de vetcellen wel af in omvang, maar niet in aantal. Als je door gewichtstoename dus nieuwe vetcellen ontwikkelt, zul je deze nooit meer kwijtraken. Ze kunnen wel kleiner worden, maar je behoudt altijd de potentie om sneller aan te komen dan toen deze extra vetcellen er nog niet waren.

Bovendien worden door deze nieuwe vetcellen vervolgens nog meer nieuwe vetcellen aangemaakt, zelfs wanneer je een streng dieet volgt. Ondanks dus dat er een dieet werd gevolgd dat succesvol leidde tot gewichtsverlies, nam het aantal vetcellen nog steeds toe.

Je lichaamstype wordt dus aangepast. Kon je normaal gesproken behoorlijk wat eten zonder dat dit invloed had op je uiterlijk, leidt dezelfde hoeveelheid voeding er nu voor dat je dagelijks aankomt.

Risico’s van overgewicht

Overgewicht brengt een aantal risico’s met zich mee. Overgewicht vergroot het risico op artrose, diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen door overbelasting van de gewrichten. Maar ook psychische problemen kunnen het gevolg zijn van overgewicht. Kinderen kunnen erg gepest worden met hun overgewicht. Ze kunnen hierdoor erg onzeker worden, weinig zelfvertrouwen krijgen en zelfs depressief worden.

Leeftijd

Het is van belang om te voorkomen dat een kind reeds in de eerste tien jaar overgewicht krijgt omdat juist in deze periode de meeste nieuwe vetcellen worden aangemaakt.

Uit een studie van het Zweedse Karolinska-instituut blijkt nu dat het totaal aantal vetcellen zowel bij mensen met overgewicht als bij slanke mensen stabiel blijft als ze eenmaal volwassen zijn (na 20e levensjaar). Zelfs bij volwassenen die vroeger zwaarlijvig waren, maar flink wat kilo’s waren kwijtgespeeld door een dieet, liposuctie of de plaatsing van een maagring, bleef het aantal vetcellen constant. Het volume van de vetcellen is wel afgenomen.

Zo kan het zijn dat overgewicht tijdens de jeugd de rest van het leven ervoor zorgt dat je zwaarlijvig bent of meer moeite voor moet doen dan anderen om overgewicht te voorkomen.

Invloed van opvoeding

Het is voor ouders belangrijk om te beseffen welke impact de voeding en beweging hebben op jonge kinderen en dat zij dit de rest van hun leven mee zullen dragen. Zelfs al weten ze zich later los te trekken van de slechte invloed van hun ouders door goed te eten en veel te bewegen, zullen ze hiermee altijd een minder positief resultaat boeken dan wanneer hun ouders hier al mee waren begonnen.

Onderzoek van de Universiteit van Birmingham heeft bijvoorbeeld aangetoond dat 80% van de mensen die als kind overgewicht hadden dit als volwassenen nog steeds hebben! Van de resterende 20% mag je je afvragen hoeveel extra moeite die hiervoor hebben moeten doen. Het is zeer waarschijnlijk dat deze dagelijks moeten letten op hun voeding en aan beweging moeten doen om even slank te zijn als een ander die hier helemaal niet op hoeft te letten.

Toegegeven, als je zelf nooit gezond hebt leren eten of hebt leren sporten als normaal onderdeel van je wekelijkse tijdsbesteding dan wordt het moeilijk dit aan je kind uit te leggen. Weet als dergelijke ouder echter in ieder geval welke impact dit heeft op het leven van je kind. Zie het niet als een verloren strijd door een genetische achterstand, maar juist als nog grotere noodzaak om het belang van goede voeding en beweging aan je kind te leren.

Conclusie

Zorg dat je nooit overgewicht krijgt om te voorkomen dat je je rest van je leven bezig bent er weer vanaf te komen. Helaas geldt hierbij dat we ons gewicht zelf vaak pas echt belangrijk gaan vinden wanneer de belangrijkste periode om hier invloed op uit te oefenen al verstreken is.

Er ligt dus een zeer belangrijke taak bij de ouders om hun kinderen succesvol door de eerdere jaren te begeleiden als het gaat om voeding en beweging. Natuurlijk hebben niet alle ouders verstand van voeding en beweging anders hadden ze deze aansporing niet nodig. Gelukkig zijn er altijd hulpkanalen zoals Encore coaching beschikbaar om hun daarbij te helpen. Gebrek aan kennis is dus nooit een excuus!

 

Obesitas_0

Bron: http://www.fitsociety.nl/gezonde-voeding/vetcellen-voor-het-leven-jong-gegeten-oud-dieten/

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven