Voornemens: illusie vs. actie

Ik ga geen alcohol meer drinken….gezonder eten….minder snoepen…
Ik ga op regelmatige basis sporten…mijn conditie verbeteren…
…beginnen lopen…enkele kilo’s afvallen…

“Ik wens je een goede gezondheid!” – “Dat je nog lang gezond mag zijn.”

Goede voornemens, een belofte die we onszelf jaarlijks voorhouden. Het geloven in de illusie dat we vanaf morgen aan onszelf gaan sleutelen, maar die morgen komt er nooit.

Voornemens zijn wensen. Wensen zonder daden leveren echter geen resultaat. Een voornemen verwijst naar de toekomst en leidt bijgevolg vaak tot uitstel.

Waarom zou je morgen wel zin hebben om gezond te eten ?
Waarom zou je morgen opeens wel kunnen gaan sporten ?
Wat gaat er morgen of op 1 januari zo drastisch veranderen dat, wat je voorheen niet kon, nu wel haalbaar is ?

voornemens_fitness

Wil je afvallen? Dit is mogelijk.
Wil je steviger worden? Geen probleem.
Wil jij je beter in jouw vel voelen? Zonder twijfel.
Wat houdt jou tegen? Jij zelf.

Alles start met jouw ingesteldheid en prioriteiten. Stel concrete en realistische doelen, vertaal deze naar tussentijdse doelen op korte termijn en koppel dit aan een dosis discipline. Niemand “heeft tijd”. Tijd moet je maken.

Bij het nemen van eender welke drastische verandering ervaar je steeds twee grote obstakels: verwachtingen & gewoontes.

Verwachtingen kunnen enorm veel druk op je leggen.

  • Onrealistische verwachtingen dankzij gehypte succesverhalen. Deze succesverhalen zijn vaak de extreemste transformaties en vormen de uitzondering op de regel (bv 20kg afvallen op 3 maanden).
  • Eigen innerlijke strijd. Velen stellen aanvankelijk een groots doel (bv 10 kg afvallen) en verwachten onbewust van zichzelf dat ze dit uiteindelijk toch niet halen. Ze starten met een zwakke mindset en geven reeds op voor ze gestart zijn.
    Faalangst haalt velen onderuit. “Wat als ik na al dat trainen en gezond eten niet veranderd ben?”
  • Verwachtingen van anderen. Je gaat steeds te maken krijgen met gemengde reacties. Sociale druk kan echter ook een positieve invloed hebben. Als je zoveel mogelijk mensen inlicht over je doel, ga je minder snel opgeven. Bovendien kan je op termijn een positieve invloed hebben op je naasten. Succes werkt aanstekelijk!

Gewoontes:

Je lichaam is geen voorstander van verandering en gaat steeds de natuurlijke comfortzone willen handhaven. Het doorbreken van jarenlange gewoontes is een verandering waarbij motivatie de doorslaggevende factor is. Motivatie is niet “10 kg afvallen”, de reden achter het gewichtsverlies. Weet dat je lichaam en geest opstandig gaan doen en besef steeds waarom je ermee gestart bent.

Durf achterom kijken en waarderen wat je al bereikt hebt. Doe het voor jezelf. Indien je start om anderen te bekoren, houd je dit nooit vol.

Wat als ik resultaat kan garanderen? Niet maandenlang trainen zonder de vruchten ervan te plukken, maar progressie maken, zowel fysiek als mentaal. Geraak niet gedemotiveerd, geraak fit. Bereik je doel.

Contact: info@encorecoaching.be

personal training

— EnCORE Coaching – Personal trainer Waasland —

 

 

Geef een reactie

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven