Motivatie

Motivatie werkt niet: motivatie vs. actie

Introductie

Vind jij het ook zo lastig om jouw focus en discipline te behouden? Val je snel terug in oud gedrag of slechte gewoontes? Waarschijnlijk gebruik jij, zoals zovelen, motivatie om te veranderen. Wachten op motivatie alvorens je actie onderneemt en jouw leven in handen neemt, is geen strategie, maar hoopvol denken.

Motivatie alleen zorgt nooit voor langdurige verandering, omdat het afhankelijk is van onze gevoelens en gevoelens variëren van dag op dag. Als je vertrouwt op jouw fluctuerende motivatie om jouw acties te dicteren, hoe kan je dan ooit consistent zijn? Bouwen op motivatie werkt meestal niet, tenzij we een doel op korte termijn kunnen voor ogen houden en dit binnen handbereik is.

Heb jij er weleens bij stilgestaan waarom je elke ochtend en avond netjes je tanden poetst? Is dat omdat je elke dag zo ongelooflijk gemotiveerd bent om dit te doen? Neen. Maar toch doen we het. Je hoeft niet gemotiveerd te zijn om actie te ondernemen. Als je iets MOET doen, doe je het uiteindelijk toch.

“The only motivational advice anyone has ever needed: You don’t have to feel like getting something done in order to actually get it done.”

– Melissa Dahl

 

Wat mensen denken:

MOTIVATIE –> ACTIE –> MEER MOTIVATIE

Realiteit:

ACTIE –> MOTIVATIE –> MEER MOTIVATIE

Motivatie is vaak het resultaat van actie, niet de oorzaak ervan. Aan de slag gaan, zelfs de kleinste handeling, is een vorm van actieve inspiratie die momentum produceert.

Bijna alle wrijving bij het uitvoeren van een taak/handeling vindt plaats aan het begin. Nadat je gestart bent, verloopt de voortgang natuurlijker. Eén van de sleutels om gemotiveerd te raken, is zorgen dat het starten op zich laagdrempelig is. Bv. vertrekken naar de fitness wanneer het regent is niet uitnodigend, maar eens je in de fitness bent, is sporten evident.

 

Motivatie-actie

 

Ben je niet gemotiveerd, dan is dit omwille van één van twee redenen:

  • Je doet bepaalde zaken om de verkeerde reden
  • Je doet zaken die je niet graag doet

Op dit punt moeten we een onderscheid maken tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

 

Intrinsieke vs. extrinsieke motivatie

INTRINSIEKE MOTIVATIE

Bij intrinsieke motivatie komt de motivatie vanuit de persoon zelf. Deze handelt niet om een externe beloning te bemachtigen of een straf te ontkomen, maar vanwege de intrinsieke waarde van de activiteit op het moment zelf of voor het behalen van een doel in de toekomst. De handeling op zich geeft voldoening.

Wanneer je beseft dat jouw motivatie voortkomt vanuit passie en dat de gewenste activiteiten volledig in overeenstemming zijn met wie je bent en wil zijn (= identity-based approach), lijkt alles haalbaar.

Gedrag gerelateerd aan intrinsieke motivatie:

  • Verbeterde taakgerichte focus;
  • Minder veranderingen (ups en downs) in motivatie;
  • Minder stress bij het maken van fouten;
  • Meer zelfvertrouwen en zelfredzaamheid;
  • Meer tevredenheid.

EXTRINSIEKE MOTIVATIE

Extrinsieke motivatie ontstaat vanuit het vooruitzicht op een externe beloning en is vaak gekoppeld aan het verkrijgen van geld of lof.

Gedrag gerelateerd aan extrinsieke motivatie:

  • Minder interesse en inspanning om iets te bereiken;
  • Angst;
  • Moeilijkheden om met falen/tegenslag om te gaan.

Vb. extrinsieke motivatie:

  • Mensen haten sport, maar doen dit puur met het oog op gewichtsverlies;
  • Mensen haten hun job, maar doen dit puur om geld te verdienen. Deze vorm van motivatie valt te herkennen aan het gebruik van excuses, uitstelgedrag, veel afwezigheid/ziektedagen en het gebrek aan voldoening.

Jouw dagelijkse handelingen zijn een mix van activiteiten vanuit extrinsieke en intrinsieke motivatie (en gewoontes). Balans is hier essentieel voor jouw mentale gezondheid.

Daarnaast is jouw mate van motivatie specifiek voor een bepaald deel van ons leven. Ik ben bv. een zeer gemotiveerd persoon als het gaat om sporten en gezonde voeding, maar totaal niet op vlak van administratie en facturatie.

 

Kanttekening:

1. Er is een verschil tussen goed zijn in wat je doet en het werkelijk graag doen. Jouw mentale gezondheid/geluk trekt zich niet aan hoeveel geld er op jouw bankrekening staat. Op lange termijn gaat dit mentaal zijn tol beginnen eisen. Vaak moeten mensen niet gemotiveerd worden om een activiteit uit te voeren, maar zouden ze beter een totaal andere activiteit uitvoeren.

Intrinsieke motivatie is cruciaal voor het vinden van geluk in wat je doet.

 

2. Hoe meer sporters succes ervaren en gerelateerde vaardigheden (sprongkracht, conditie, maximale kracht) ontwikkelen door hun eigen acties, hoe groter hun intrinsieke motivatie. Zelfs met extrinsieke beloningen in het vooruitzicht zullen sporters met een gevoel van controle over hun eigen gedrag, meer tevredenheid ervaren en meer geneigd zijn om dit proces vol te houden.

Puur betrouwen op motivatie werkt niet als strategie. Wat niet betekent dat we niets aan motivatie hebben. Alleen is motivatie op zich niet voldoende om ons gedrag te veranderen. Wilskracht is de volgende stap, maar ook dit werkt niet eindeloos aangezien het uitgeput worden door de vele keuzes die we iedere dag moeten maken.

 

‘Motivatie brengt je in beweging. Gewoonte houd je in beweging.’

Motion vs. action

Intentie (= motion) is wanneer je bezig bent met iets, maar die taak zal op zichzelf nooit een uitkomst opleveren. Aan de andere kant is actie het soort gedrag dat je een resultaat oplevert.

Intentie – en daaraan gekoppeld motivatie – is als die ene dronken vriend die gekenmerkt wordt door grootdoenerij, de hele avond drank bestelt en dan bij sluitingstijd verdwijnt en jou de rekening laat vasthouden. De intentie is er mogelijks wel, maar de nodige actie ontbreekt.

Velen hebben de intentie om een goede gewoonte te bekomen, maar koppelen hier geen actie aan. We hebben graag het gevoel dat we vooruitgang boeken zonder het risico op falen.
Bv. het kopen van een nieuwe outfit voor we gaan trainen, het opzoeken van alle fitnesscentra in de buurt of het opvragen van tarieven aan een personal coach.

 

Discipline en gewoontevorming

Een gewoonte is onbewust gedrag dat onze dagelijkse handelingen (= acties) bepaalt en bijgevolg ook onze resultaten. Gewoontes zijn onafhankelijk van onze gevoelens en net dat maakt het zo krachtig. Dus of ik me nu “gemotiveerd” voel of niet, ik kan nog steeds productief zijn.

Routines en gewoontes kunnen gevoelens te slim af zijn. Indien jij gewoontevorming succesvol kunt toepassen, is motivatie optioneel. Meer info omtrent het opbouwen van goede gewoontes en afleren van slechte gewoontes vind je hier.

Het probleem is niet dat je je niet gemotiveerd voelt, maar dat je denkt dat je gemotiveerd moet zijn om actie te ondernemen.

“Who says you need to wait until you ‘feel like’ doing something in order to start doing it?

Oliver Burkeman

De meesten van ons kiezen ervoor om het uitblijven van actie te steken op een gebrek aan motivatie terwijl ze het meeste comfortabele pad bewandelen. Doelen stellen zoals een atletisch figuur of succesvol ondernemen gebeurt meestal in een comfortabele setting. Als je droomt, droom je van het eindresultaat, maar houd je geen rekening met mogelijkse tegenslagen onderweg en het uitblijven van motivatie. Het is tijd om de dingen te doen die we zouden moeten doen in plaats van enkel te doen wat we willen doen.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw acties of het uitblijven ervan. Dit typeert de growth mindset. Stel jezelf verantwoordelijk voor zowel jouw successen als falen. Wie wil je zijn en welke acties dien je hieraan te koppelen?

 

— EnCORE Coaching – Personal training Lokeren —

Wil je gezond afslanken?

Download onze gratis e-books

e-books vetverlies
Scroll naar boven